Blog's Follower

Gadget Kamera

Hello people and not forget ASSALAMUALAIKUM! Apa khabar semua? Sihat? Alhamdulillah. Okay, sorry for absentees for a few days, blogger pun ada problem :) Today, i wanna talk about camera's gadgets. Yes! But before that, Tedd dengar ada readers cakap Tedd ni berlagak pandai dalam soal kamera. Uhm, actually, bukan nak berlagak pandai tapi just nak sharing knowledge. Korang juga dapat benefit kan?


There a manytypes of gadget or accessories that can be useful for us in photography field. Tapi aku nak cerita 3 gadget sahaja! Sorry, aku takkan cakap dengan details specification item ni sebab belum tentu faham and korang nak baca. So let it be simple ok? If ada yg nak tanya apa-apa about item ni, just leave comment or contact on FB yeah!
  • Flash / Speedlite - Seperti yg korang tahu, speedlite atau flash adalah alat yg membantu menambah cahaya. Mesti korang tertanya-tanya kan? Kalau dah ada flash kat kamera, kenapa kena beli flash besar tu. Ok, actually, cahaya yg dihasilkan dari pop up flash tu tak berapa membantu. Kalau ada flash, senang nak buat teknik CLS, or effect lighting lain ke. Ada banyak jenama speedlite ni , Sunpak, Cybertik, Sunblitz, Young Nuo, Nissin, Nikon, Canon, Vivitar, and many more people!
  • Battery Grip - Batt grip ni kebiasannya digunakan kalau kita ada aktiviti yg memerlukan tenaga kamera yg banyak such as wedding, outdoor photoshoot, nature and others. Ada juga sesetengah orang yg beli batt grip untuk jadi pemberat kamera mereka. Tak Salah! Ini akan memberikan imbangan yg sempurna tanpa rasa gegar. Ha, lupa nak bagitahu, batt grip ni boleh menampung 2 set bateri kamera anda. Tetapi, batt grip bukanlah gadget yg aku rasa penting sebab tanpa 2 biji bateri pun, kamera kita boleh tahan seminggu kan? Hahaha.

  • Lens - Favourite aku and salah satu pemacu utama sesebuah kamera iaitu lensa! Yes. Kalau tak ada lens ni, korang nak shoot gambar pakai apa? Haaa kan! Ada banyak jenis lensa, antaranya Wide Lens, Tele Lens, Zoom Lens, Standard Lens, Fisheye Lens, Macro Lens, and Kit Lens. Lensa ini mempunyai fungsi yg tertentu (aku akan explain dalam post seterusnya) yg mampu menambah baik sesebuah teknik dalam gambar.

That's all from me on this post. Harap korang suka or tahu serba sedikit tentang gajet ni ye? Take care, much love from me, Tedd Hatter <3

1 comment:

Fhanan92.blogspot.com said...

sambung laa entri psl gadget camera ni, best best!